gofry belgijskie

3142

składniki:
270 g mąki orkiszowej lub pszennej
200 ml mleka, letniego
180 ml wody gazowanej
2 jajka
6 g drożdży
90 g masła, roztopionego
20 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szczypta soli

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem oraz cukrem. Dodajemy wodę, żółtka i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy masło. Białka ubijamy na sztywno dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Pieczemy partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, marmoladą, dżemem lub bitą śmietaną i dowolnymi owocami.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here