Babeczki z czerwonej fasoli



W ostatnim czasie zaniedbuje troszkę bloga, gdyż ograniczam pieczenie ciast, ale od czasu do czasu coś się pojawia np. takie muffinki z fasoli czerwonej ;) Przepis zobaczyłam w książce "Wypieki dla diabetyków" Agaty Lewandowskiej. Książka jest przecudowna, jestem bardzo ciekawa innych przepisów i na pewno będę je tutaj zamieszczać :) Piekłam kiedyś ciasto z czerwonej fasoli ale dodałam banany a wersja z białym serem jest dla mnie o wiele lepsza. Bardzo polecam



Temp. pieczenia: 180C
Czas pieczenia: ok. 40 minut

Składniki: podwoiłam ilość
  • 240 g fasoli czerwonej z puszki
  • 100 g chudego twarogu
  • 70 g ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Fasolę wylewamy na sitko i przelewamy wodą kilka razy, odsączamy. Wrzucamy do blendera.
  3. Następnie dodajemy pokruszony ser, olej kokosowy, aromat, mleko i jajka. Miksujemy.
  4. Kakao, ksylitol, proszek do pieczenia, wsypujemy do zmiksowanych wcześniej składników i blendujemy na gładką masę.
  5. Zapomniałam że nie mam papilotek i wykorzystałam foremki do crumble ;) środki wysmarowałam masłem i posypałam bułka tartą.Wyszły mi tylko 3, ale to i tak lepsze niż nic :D. Z takich normalnych papilotek wyjdzie ich więcej ;)
  6. Pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, a jeśli ciasto odkleja się ładnie od brzegów to oznacza że muffinki są gotowe.
Smacznego :)


 

Komentarze

Popularne posty