Penne z tuńczykiem i pomidorami

Muszę Wam się przyznać że jestem typową makaroniarą ;) tzn uwielbiam makarony pod każdą postacią, na słodko czy na słono, to dla mnie najlepszy posiłek. W tym przypadku makaron typu penne połączyłam z pomidorami i tuńczykiem, oraz dla podkreślenia smaku, odrobinę wina <3 Pyszne danie i ekspresowe.


Składniki dla 4 osób

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 500 g makaronu penne
  • 1 puszka pomidorów krojonych lub 4 świeże
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
  • 100 ml białego wina
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
  1. Ugotuj makaron al dente.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidory i podsmażaj jeszcze 5 minut mieszając.
  3. Do podsmażonych pomidorów wlej wino i duś jeszcze 3-4 minuty.
  4. Odsącz tuńczyka, dodaj do sosu.
  5. Dodaj ugotowany makaron. 
  6. Przypraw pieprzem i solą. Duś przez chwilkę.
  7.  Podawaj posypane natką pietruszki.
Smacznego :) 

Komentarze

Popularne posty