Penne z tuńczykiem i pomidorami
Muszę Wam się przyznać że jestem typową makaroniarą ;) tzn uwielbiam makarony pod każdą postacią, na słodko czy na słono, to dla mnie najlepszy posiłek. W tym przypadku makaron typu penne połączyłam z pomidorami i tuńczykiem, oraz dla podkreślenia smaku, odrobinę wina <3 Pyszne danie i ekspresowe.
Składniki dla 4 osób
Składniki dla 4 osób
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 500 g makaronu penne
- 1 puszka pomidorów krojonych lub 4 świeże
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii
- 100 ml białego wina
- pieprz
- sól
- 1 łyżka oliwy
- Ugotuj makaron al dente.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj pomidory i podsmażaj jeszcze 5 minut mieszając.
- Do podsmażonych pomidorów wlej wino i duś jeszcze 3-4 minuty.
- Odsącz tuńczyka, dodaj do sosu.
- Dodaj ugotowany makaron.
- Przypraw pieprzem i solą. Duś przez chwilkę.
- Podawaj posypane natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz