Risotto z kurczakiem i curry
Z powodu upałów i zajętego weekendu dawno nic nie wrzuciłam. Danie, które przedstawiam robię dosyć często zarówno na obiad jak i na kolacje. Najlepiej smakuje od razu po ugotowaniu, ale na dobrą sprawę można też odgrzać na drugi dzień w pracy.
Składniki:
1 filet podwójny z kurczaka
1 cebula
2 woreczki ryżu ( po 100 gram)
bulion ( tyle ile wchłonie ryż) ok. 0,5 litra
curry
sól
masło
Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle do momentu, aż się zeszkli.
2. Do cebuli wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy na złoty kolor. Doprawiamy curry i solą.
3. Na patelnie do kurczaka i cebuli wsypujemy dwie torebki ryżu. Czekamy chwilkę, aż ryż się zrumieni i podlewamy delikatnie bulionem. ( można użyć odrobiny białego wina)
4. Mieszamy cały czas i dodajemy bulionu w momencie, aż poprzednia porcja będzie wchłonięta przez ryż. Postępujemy tak do momentu, aż ryż będzie al dente.
Gotowe:)
Hasta Luego:)
Komentarze
Prześlij komentarz