wtorek, 27 lutego 2018

Tort minecraft - wyzwanie


Kiedy zapytała mnie koleżanka, czy zrobię tort dla Patryka w temacie minecraft ,od razu chciałam powiedzieć nie nie nie... Nie lubię masy cukrowej i masa cukrowa mnie nie lubi. 
O minecraft wiem tylko tyle, ile dociera do mnie z pokoju chłopców okrzyków, i komentarzy jak grają. 
Nie znam się na grach komputerowych, nigdy mnie to nie pociągało.... ale lubię wyzwania. Więc wzięłam głęboki wdech i powiedziałam, że spróbuje ... ale może się nie udać.
Poprosiłam najstarszego mojego (dorosłego już) syna o krótkie streszczenie, o co w tym minecraft chodzi. 
Pomógł mi bardzo - w końcu po to ma się synów;) 
Zrobiliśmy razem projekt, a on opowiedział o świecie pikseli. 
Wydruk na masie cukrowej zrobiła mi niezawodna Iwonka
(jeśli lepienie figurek z masy cukrowej nie jest waszą mocną stroną, zażyjcie tu do niej koniecznie)
Tak o to powstał tort na 8 urodziny. 

Z masy cukrowej zrobione są tylko ozdoby. 
Pokryty z wierzchu jest czekoladowym ganache. 
W środku jest frużelina truskawkowa, krem z białej czekolady i pianka truskawkowa z borówkami.
 Aby tort był stabilny i udźwignął dekoracje zrobiony jest z ciasta czekoladowego. Polecam Wam do wypróbowania.
Na tort o średnicy 20 cm będziecie potrzebowali.
Cztery blaty ciasta czekoladowego.
Każdy blat czekoladowy piekłam w osobnej formie a, że posiadam ich cztery, więc za jednym zamachem zrobiłam wszystkie. Możecie użyć jednorazowych foremek z foli aluminiowej dostępnej w markecie, lub upieczcie w tortownicy i przekrójcie na połowę. 
Następnie upieczcie kolejny raz i po przekrojeniu będziecie mieć cztery blaty czekoladowego ciasta
Przepis na jedną porcję do przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty)
3 jajka
1 szklanka cukru
150 ml mleka
130 g oleju słonecznikowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
150 g maki
60 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku sody
Formy, lub tortownice wyłóżcie papierem do pieczenia(samo dno)
Jajka roztrzepać z mlekiem, olejem i cukrem, na koniec dodajcie wanilię.
W osobnej misce przesiać kakao, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia.  
Następnie  wlać masę jajeczną i krótko zamieszać do połączenia. Przelać do formy i piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut - sprawdzając patyczkiem. Wystudzić i przekroić na połowę. 
Frużelina truskawkowa
500 g mrożonych truskawek lub świeżych
2/3 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
10 g żelatyny
Żelatynę zalać wodą, tylko do przykrycia i odstawić do napęcznienia. 
Truskawki z cukrem umieścić w ganku i podgrzewać na niewielkim ogniu.Dodać sok z cytryny. Zagotować aż owoce zmiękną, i zaczną się rozpadać. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną w wodzie i ponownie krótko zagotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę.
Zamieszać. Żelatyna powinna dokładnie się rozpuścić. Wystudzić.
Krem z białej czekolady 
150 g mascarpone
150 g białej czekolady
300 g śmietany kremówki
Czekoladę białą rozpuścić i przestudzić . 
Powinna być zimna, ale nie może zgęstnieć. 
W misie miksera zmiksować śmietanę z mascarpone. 
Jak masa zacznie gęstnieć, dolewać cieniutkim strumieniem białą czekoladę. Zmiksować na stabilny krem (można dosłodzić do saku)
Pianka truskawkowa
1 galaretka truskawkowa 
300 g śmietany kremówki
150 g borówek
Galaretkę rozpuścić w 100 g gorącej wody, dokładnie wymieszać  i przestudzić (powinna być nadal płynna)
Śmietanę kremówkę ubić. Jak zacznie gęstnieć, dolewać cieniutkim strumieniem, przestudzoną galaretkę i miksować aż masa zgęstnieje. Borówki poukładamy później na na piance truskawkowej.
Ganache do posmarowania tortu z wierzchu
500 g czekolady mlecznej 
170 ml śmietany kremówki
150 g masła (82 % tłuszczu)
Śmietanę zagotować krótko. Odstawić z ognie i wsypać pokruszoną czekoladę mleczną. Odstawić na 10 minut, następnie wymieszać dokładnie. Przestudzić, ale uważać aby masa nie zgęstniała. Przestudzoną masę włożyć do misy miksera i miksując, dodawać masło. Krem powinien być gęsty ale konsystencją przypominać nutelle. 
Nie wkładamy do lodówki, chyba że krem jest bardzo rzadki.
Wykonanie
Na grubej podkładce połóżcie pierwszy kawałek ciasta czekoladowego. Posmarujcie frużeliną truskawkową i na wierzchu kremem z białej czekolady. Przykryjcie kolejnym kawałkiem, i posmarujcie pianką truskawkową. Na wierz pianki poukładajcie borówki i przykryjcie kolejnym kawałkiem ciasta. Posmarujcie frużelina i kremem z białej czekolady, i przykryjcie ostatnim blatem czekoladowym. Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce. Schłodzony tort posmarujcie czekoladowym kremem. Wyrównajcie i wygładzie wszelkie nierówności. Schłodźcie co najmniej trzy godziny. Krem na wierzchy powinien być twardy.
Ozdoby zrobiłam z masy cukrowej i jadalnych wydruków. Kilka dni wcześniej możecie sobie przygotować ozdoby. Powycinać piksele w ziemistych kolorach. Zielony to trawa, niebieski to woda.. Jadalne wydruki wycięłam i przykleiłam na masę cukrową. Wycięłam ponownie ostrym skalpelem i wysuszyłam. 
Powodzenia i udanej zabawy ;)

3 komentarze:

  1. Nie wierzę ile pomysłów tkwi w ludziach - coś wspaniałego

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis☺️ zamierzam zrobić tort dla syna z tego przepisu. Mam nadzieję, że mi się uda 😄 i mam pytanko jak tort wygladze kremem czekoladowym to czy spokojnie moge wylać na niego masę żeby zrobic drip cake ? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń