sobota, 30 grudnia 2017

Rogaliki serowe

Rogaliki serowe

Rogaliki serowe to bardziej ciasteczka niż jak nazwa wskazuje rogaliki.
Jednak ze względu a swój kształt zyskały taką nazwę.
Powstały one na bazie 3-składnikowego ciasta serowego,
który na blogu gościł już między innymi w przepisach na 
Szplitry i Kruche Półksiężyce.
Bardzo szybko się je wykonuje i wielu osobom z pewnością przypadną do gustu. 

Składniki:

25 dag mąki pszennej
25 dag sera białego
25 dag margaryny lub masła
szczypta soli

Dodatkowo:
białko
cukier kryształki
krem orzechowy np. Nutella
(można krem orzechowy zastąpić marmoladą, gęstym dżemem lub powidłami)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto przygotować wieczorem, a piec dopiero kolejnego dnia).  
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, każdą część przełożyć na obsypany lekko mąką blat i rozwałkować na okrąg o grubości około 2-3 mm i wycinać trójkąty. Na szerszej części trójkątu łyżeczką nakładać kleks kremu Nutella (marmolady). Ciasto zwijać od szerszej strony formując rogalik. Końcówkę najlepiej zwinąć pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły". 
Rogaliki zewnętrzną stroną maczać w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze (jeśli wolicie mniej słodkie wypieki można z tego kroku zrezygnować).
Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok. 15-20 min w temp. 180 st do zarumienienia.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print