Moja córka długo odmawiała zabawy w BLW, więc realizacja planu na fajne przepisy dla dzieciaków legła w gruzach już na samym początku. Teraz powoli nadrabiamy, chociaż mała dama woli jeść sztućcami niż rączkami, ale te placuszki pokochała całym sercem. Dlatego dziś podaję przepis na placuszki z kaszy manny z bananem, może Wasze dzieci też je polubią!
Można podawać je z owocami, syropem klonowym, albo bez dodatków – w tej ostatniej wersji najbardziej lubi je moja córka.
Składniki /10-12 placuszków/:
- 1/2 szkl. błyskawicznej kaszy manny
- 1/2 szkl. mleka
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- tłuszcz do smażenia
- do podania: plastry banana, syrop klonowy
Wykonanie:
Białko oddzielić od żółtka.
Kaszkę zalać mlekiem i odstawić na 15-20 minut. Następnie dodać do niej żółtko, sodę i rozgniecionego widelcem banana – wymieszać.
Białko ubić na sztywno i dodać do kaszki, wymieszać delikatnie.
Placuszki smażyć na tłuszczu lub suchej patelni naleśnikowej z obu stron na złoty kolor.
Propozycja podania: placuszki można podać np. z plastrami banana i polać syropem klonowym. Mojej córce najbardziej smakują bez dodatków.