wtorek, 27 lutego 2018

Kokosowe babeczki z polewą z białej czekolady





Kokosowe babeczki z serii "bawmy się w kuchni z dziećmi". W ramach spędzania czasu ze swoją Córeczką od czasu do czasu tworzymy coś najczęściej słodkiego w kuchni. Poprzez wspólną zabawę z wsypywaniem składników i ich mieszaniem, tworzymy wspólne wspomnienia i zainteresowania. A najlepszy w tym wszystkim jest efekt końcowy- pyszne muffinki kokosowe.
Spróbujcie :)






Składniki (12 babeczek):

120 g masła
250 g drobnego cukru do wypieków
 2 duże jajka
 szklanka wiórków kokosowych
1,5 szklanki przesianej mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
3 łyżki likieru śmietankowego lub kokosowego w wersji dla dorosłych (lub dodatkowo 3 łyżki mleka)


+ tabliczka białej czekolady +  łyżka masła + wiórki do posypania






Przygotowanie:

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem z cukrem, tak, aby powstała gładka maślana masa. Jajka również w temperaturze pokojowej dodać do powstałej puszystej masy. Kiedy składniki sie połączą dodać wiórki kokosowe.

Następnie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz mlekiem i ewentualnie likierem, dodawać na przemian, mieszając drewnianą łyżką. Po połączeniu się składników przełożyć ciasto do foremek, wyłożonych papilotkami do wysokości 2/3.
Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut (grzanie góra dół).

Kiedy babeczki wyjmiemy do przestudzenia, roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z łyżką masła.
Łyżeczką nakładamy czekoladową masę na babeczki i posypujemy wiórkami.

Smacznego :) 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz