Zupa cebulowa na białym winie, podana z grzankami i serem to moja propozycja obiadowa, na taki mroźny dzień, jak dzisiaj. Zupa świetnie rozgrzewa i jest bardzo aromatyczna. Dodatek wina uszlachetnia tą zupę i nadaje wyrazisty smak. Nie obawiajcie się o procenty, wyparują podczas obróbki i zostanie tylko aromat. Chrupiące grzanki przyjemnie miękną w zupie a ser się topi i ciągnie. Czego chcieć więcej?. Przepis na zupę cebulową wbrew pozorom jest bardzo prosty i składa się tylko z kilku składników. Możecie ją dodatkowo zapiec z grzankami ale ja postawiłam na prostszą opcję. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Zupa cebulowa
1 kg cebuli
2-3 łyżki masła
2-3 łyżki oliwy
1 l bulionu albo wody
2 łyżki domowej kostki rosołowej warzywnej
1,5 szkl białego wytrawnego wina
sól, pieprz młotkowany
Dodatkowo
bagietka
czosnek
starty żółty ser
Cebulę pokroić w cienie piórka i podsmażyć na rozgrzanym maśle z oliwą na złoto-brązowy kolor. Często mieszać, żeby się nie przypaliło. Cały proces karmelizowania będzie trwał około 30 minut. Podlać winem i zagotować. Po kilku minutach dodać wodę i domową kostkę rosołową albo bulion i pogotować jeszcze około 25-30 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Bagietkę pokroić na ukośne plastry, posmarować cienko oliwą, natrzeć delikatnie czosnkiem i zrumienić w piekarniku. Do miseczek wlać porcję zupy, na wierchu ułożyć gorące grzanki z bagietki i oprószyć całość startym serem.