Blok czekoladowy z jagłami i żurawiną

Blok czekoladowy to smak dzieciństwa i wspomnienie dawnych czasów. 
Od czau do czasu robię taką domową czekoladę, zazwyczaj z orzechami i herbatnikami. Dziś nieco inna wersja bo z preparowaną kaszą jaglaną i liofilizowaną żurawiną.













250 g mleka w proszku
125 g masła
125 ml wody
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
100 g preparowanej kaszy jaglanej z żurawiną

W rondelku zagotować wodę z masłem,odstawić z ognia,wsypać mleko w proszku wymieszane z kakao. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników w jednolitą masę,wsypać jagły i ponownie wymieszać. Masę przełożyć do podłużnej foremki (użyłam 10/22 cm) i dobrze ugnieść. Odstawić na kilka godzin by blok dobrze zastygł po czym pokroić na kawałki.











Komentarze

Popularne posty