Zawijaski z ciasta francuskiego z orzechami i figą

Szybki deser. Idealny do kawy, herbaty, do przegryzienia.

Składniki:

Ciasto francuskie

2 łyżki orzechów włoskich

2 łyżki rodzynek

1 łyżka masła

3 suszone figi (najlepsze te od HELIO)

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 jajko

cukier do posypania zawijasków

Orzechy, rodzynki, masło, figęm cukier i cynamon umieszczam w młynku do mielenia orzechów. Mielę wszystko w młynku na aż powstanie masa z kawałeczkami.

Na ciasto francuskie wykładam masę i bardzo delikatnie zwijam rulon.

Kroję rulon w plastry o szerokości 1,5 -2 cm.

Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ślimaczki. Smaruję je roztrzepanym jajkiem, posypuję cukrem.

Piekę w 180 stopniach przez 15-20 minut.

artykuł sponsorowany

zawijaski1

zawijaski2

zawijaski3