Indyk z pieczarkami i rukolą w sosie śmietanowym



Pyszny indyk z pieczarkami i rukolą w sosie śmietanowym. Do tego u nas kasza. W Lidlu kupiłam ostatnio mini pieczarki, które czekały na wykorzystanie, zostało troszkę rukoli i tak powstało to danie. Mięso, pieczarki i cebulę podsmażyłam na oleju rzepakowym zimnotłoczonym, nierafinowanym do smażenia Dr Gaja. Olej ten został uzyskany w wyniku tłoczenia na zimno zarodków rzepaku z odmian bogatych w jednonasycone kwasy tłuszczowe, głównie oleinowy. Posiada on wysoką temperaturę punktu dymienia, co sprawia, że idealnie nadaje się do smażenia, gotowania czy pieczenia. Jest nierafinowany (nieoczyszczony) dzięki temu zachowuje naturalne wartości odżywcze. Można używać go do gotowania oraz pieczenia w wysokich temperaturach do 200 stopni. Do wyprodukowania oleju użyto rzepaku z Polski :-) Miłego dnia kochani :-)

Składniki:



1. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Olej rozgrzewamy na patelni, na rozgrzany wrzucamy cebulę. Pieczarki myjemy, kroimy w drobniejsze kawałki i dodajemy do cebuli, solimy i smażymy.
2. Filet z indyka myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do pieczarek i cebuli. Następnie dodajemy czosnek drobno pokrojony. Smażymy, co jakiś czas mieszamy, dodajemy pieprz, i zioła prowansalskie. 
3. Rukolę myjemy, osuszamy na sitku. Jak mięso będzie usmażone dolewamy śmietankę. Chwilę dusimy (śmietanka powinna się nam zagęścić), doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy rukolę, mieszamy i gotowe. Podajemy z kaszą, ziemniakami, ryżem. Smacznego :-)






14 komentarzy:

  1. spróbuję, mam na niego już ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na sam widok zrobiłam się głodna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda. Ciekawi mnie smak rukoli w daniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, może zrobie dziś na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeogromnie spodobała mi się idea takich pyszności.
    Po prostu rewelacja!
    Sama mogłabym takie coś przygotować.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o kurka! Uwielbiam sosy śmietanowe, choć tak mało zdrowe :(
    Wygląda pysznie to danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny obiad, podoba mi się dodatek rukoli :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja robię takie danie tylko w wersji bezmięsnej palce lizać :)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejne świetne danie na Twoim blogu!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Narobiłaś mi smaka :) Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger