Gołąbki ziemniaczane z gryką

Nasze babcie uwielbiały je robić, bo buły tanie i bardzo smaczne.

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej
1 kg ziemniaków
1 szklanka kaszy gryczanej
2 białe cebule
1 jajko
sól i pieprz do smaku
3 łyżki tłuszczu
przyprawa do zup

Wykonanie:

Kapustę sparzyć, oddzielić liście i oczyścić z nerwów. Ziemniaki obrać, zetrzeć, odcisnąć nadmiar soku, dodać usmażoną cebulę, jajko, kaszę i przyprawy do smaku. Na liściach kapusty układać farsz, zwijać gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem. Każdą warstwę skropić tłuszczem, posypać przyprawą do zup. Po czym przykryć i piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Podawać z sosem pieczarkowym.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz