wtorek, 27 lutego 2018

Tort tiramisu

Pyszny tort, idealny na każdą okazję!



Składniki na biszkopt:

4 duże jajka
100 g mąki pszennej
33 g skrobi ziemniaczanej
130 g cukru

Do nasączenia biszkoptów:

Wymieszać ze sobą mocną wystudzoną kawę (160 ml) oraz likier kawowy (80 ml)

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier ciągle ubijając.
Następnie dodawać po kolei żółtka nadal ubijając. Mąkę pszenna i ziemniaczaną przesiać i dodać do ciasta delikatnie mieszając łyżką. 

Ciasto wylać do tortownicy (u mnie średnica 22 cm) wyłożonej papierem do wypieków i piec ok 40 minut w temperaturze 170*C.

Gdy biszkopt wystygnie przekroić go na 3 części.

Składniki na masę:
150 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
750 g schłodzonego serka mascarpone
100 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii


Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem ( nie wolno ubijać za długo, ponieważ krem się zwarzy!)

Dodatkowo:
czekolada starta do posypania 
smakołyki, które chcemy użyć do udekorowania

Wykonanie tortu:

Jeden blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru, posmarować 1/3 kremu,  posypujemy częścią wiórków z czekolady, następnie kładziemy kolejny blat, nasączamy, kładziemy krem, wiórki czekoladowe, blat, nasączamy, krem, wiórki czekoladowe i ozdabiamy ulubionymi słodkościami.
Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za komentarz :)

Print