Naleśniki z serem

Sprawdzony od lat przepis na ciasto na naleśniki, delikatne, cienkie, pyszne, domowe, nie da się przejść obojętnie! Naleśniki na słodko z twarogiem to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub deser. Kubek kakao lub aromatycznego cappuccino będzie w sam raz 😉 Naleśniki domowe – dziś z dodatkiem bananów oraz polewy i dekoracji deserowej od HELIO, istne szaleństwo na talerzu! Powrót do dzieciństwa dziś mam:) Zapach naleśników poprawia humor, nastraja optymistycznie na resztę dnia, a danie na talerzu niewątpliwie dodaje energii. Zapraszam na naleśniki, które uzależniają jak nic!


Naleśniki na słodko z twarogiem i polewą deserową HELIO

SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • do podania: posiekane banany, dekoracja lub polewa deserowa HELIO, cukier puder

SKŁADNIKI NA TWARÓG NA SŁODKO:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • czubata łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z wanilią

PRZYGOTOWANIE NALEŚNIKÓW:

W misce łączę ze sobą wszystkie składniki na naleśniki rózgą kuchenną, tak by nie było żadnych grudek. Odstawiam ciasto na 30 minut na bok.

Po tym czasie rozgrzewam malutką ilość oleju na patelni do naleśników, nakładam cienkie porcje naleśników. Olej potrzebny jest do pierwszej porcji, potem naleśniki smażę na suchej patelni. Smażę z obu stron do ładnego miodowego koloru. Naleśniki układam na dużym płaskim talerzu i przykrywam folią aluminiową.

PRZYGOTOWANIE TWAROGU NA SŁODKO:

W misce widelcem rozdrabniam twaróg i łączę z żółtkami i oba cukrami, mieszam. Smaruję cienko każdy naleśnik, zwijam w trójkąt lub rulon, podgrzewam na maśle.

Układam naleśniki na talerzu, polewam rozpuszczoną polewą deserową HELIO, dodaję posiekane banany i posypuję cukrem pudrem.


Śniadanie, podwieczorek lub deser gotowy! Naleśniki na słodko z twarogiem smakują zawsze! Smacznego 🙂

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *