Bataty nadziewane wołowiną

Zdrowa i smaczna przekąska lub niesamowity obiad.

Składniki:

Bataty 2 szt.
Wołowina mielona 20 dag
Cebula czerwona 2 szt.
Rodzynki 5 dag
Czosnek 1 ząbek
Ser żółty 10 dag
Cytryna ½ szt.
Miód prawdziwy 1 łyżka
Olej do smażenia
Sól i pieprz do smaku
Świeża bazylia

Wykonanie:

Bataty dokładnie wyszorować, i gotować około 25 minut w zależności od wielkości, odcedzić i ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso smażyć około 15 minut stale mieszając, żeby nie zbiło się w grudki. Dodać cebulę(część odłożyć do dekoracji) i smażyć jeszcze przez 10 minut. Dołożyć rodzynki, dusić przez 3 minuty na małym ogniu. Przyprawić sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem do smaku. Bataty przekroić na pół, wydrążyć miąższ, rozgnieść widelcem, dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Nadziewać wydrążone bataty, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez około 15 minut. Udekorować świeżą bazylią i piórkami cebuli. 

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz