Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Korzenne tiramisu

"To ostatnie dni zimna" - takim stwierdzeniem moja mama obwieściła koniec chłodów. Ja aby nieco umilić to oczekiwanie na wiosnę przygotowałam moją wersję słynnego deseru tiramisu. Korzenne tiramisu doskonale łączy w sobie uroki zimy i smak jedno z najsłynniejszych ciast świata. Jest to niezwykle wyjątkowe połączenie aromatycznych przypraw korzennych z prostotą kuchni włoskiej. Po przygotowaniu deseru i skosztowaniu ciasta moja mama na koniec stwierdziła, że "już jej żadne mrozy nie straszne". Polecam !
Składniki:
500 g serka mascarpone(2 opakowania po 250 g)
400 g podłużnych biszkoptów
120 ml wody
60 g cukru( około 5 łyżek)
40 g kakao( około 4 łyżek)
25 ml likieru migdałowego
10 g przyprawy do piernika(2 łyżki)
6 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżeczki)
4 g cynamonu(1 łyżeczka)
4 jajka
Nasączenie: Parzymy kawę i zostawiamy do wystudzenia.  Do wystudzonej kawy dodajemy likier migdałowy i 1 łyżkę przypraw do piernika. Mieszamy.
Krem: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy partiami serek mascarpone oraz cynamon i 1 łyżkę przypraw do piernika. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem.
Biszkopty maczamy w kawie i układamy w podłużnej formie. Na biszkopty układamy krem oraz posypujemy kakałem. Na kakao ponownie układamy maczane w kawie biszkopty. Na biszkopty układamy pozostały krem i posypujemy kakałem. Dowolnie dekorujemy. Tiramisu umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.
tiramisu, korzenne tiramisu
tiramisu, korzenne tiramisu
tiramisu, korzenne tiramisu

Smacznego!
Źródło:"Moje wypieki i desery", D.Świątkowska, s. 203.

Komentarze

  1. To tiramisu musi smakować obłędnie <3

    Zapraszam na swojego bloga kulinarnego ;)

    http://bitasmietanka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci porywam kawałek Honoratko

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj