Taka szynka umili każdy dzień. Idealna na Świąteczny stół.

szynka na chleb

Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem i natrzeć mięso. Włożyć mięso razem z całą marynatą do woreczka. Szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki. Zostawić tak przygotowane mięso na 48 godzin w lodówce. Po 12 godzinach odwrócić mięso, poruszać folią i nacierać mięso. Po następnych 12 godzinach czynność powtórzyć.

szynka

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wszystkie pory mięsa muszą się zamknąć. W ten sposób soki z mięsa pozostaną tam gdzie powinny być. Czyli w środku 🙂 Szynka będzie soczysta. Po dwóch dobach otworzyć worek i wlać wodę, zamknąć. Kilkakrotnie potrząsnąć workiem.

Nagrzać piekarnik do 190 C i piec 1 godzinę i 20 minut. Mięso zostawić w rękawie tak długo aż całkowicie wystygnie.

Wstawić do lodówki. Teraz już szyneczka jest gotowa do jedzenia.

Smacznego.