SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I TARTEJ MARCHEWKI


Szybka i prosta w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej. Z tartą marchewką, plasterkami rzodkiewki, szczypiorkiem i natką pietruszki. Doprawiona miodowo-cytrynowym dressingiem, który nadaje jej charakteru i lekkości. Smaczna i zdrowa. Idealna do obiadu.

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 3 rzodkiewki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
WYKONANIE
  • Kapustę pekińską szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce, rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny, płynnym miodem lub syropem klonowym oraz oliwą. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu.

1 komentarz: