Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków i szczypiorkiem

Polski ziemniak to warzywo od czasów przedwojennych, jedyne wyżywienie ludzi na wioskach i w czasach głodu.

Składniki: 

1 kg młodych ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
3 łyżki bułki tartej
1 pęczek szczypiorku
olej do smażenia
ketchup pikantny

Wykonanie:

Ziemniaki obrać. Po czym zetrzeć i pozbyć ich nadmiaru soku. Następnie dodać jajka, posiekany szczypiorek, mąkę, bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, bardzo starannie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wybornie smakują z pikantnym ketchupem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz