Papryka z mięsem i serem na patelni
Uwielbiam to szybkie i efekttowne danie. Nie tylko wygląda pięknie i kolorowo , ale ma także niepowtarzalny smak i zapach. Podane z ziemniakami lub gotowanym ryżem urozmaici monotonię codziennego gotowania.☺
SKŁADNIKI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Tym razem nie podaję dokładnej wagi składników, dlatego że papryka ma różne wielkości a co za tym idzie trudno jest określić ile mięsa mielonego zużyjemy, czyli tym razem robimy "na oko"
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem do smaku.
Umyć i pokroić paprykę w plastry o grubości 1 cm.
W środku ułożyć 1 warstwę mięsa mielonego, kawałek żółtego sera (można i bez ) potem 2 warstwę mięsa mielonego i docisnąć . Ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i smażyć z każdej strony na rumiano.
Jeśli papryka jest jeszcze twardawa dodać pół nalewki wrzątku i dusić pod przykryciem przez około 1-2 minuty - do miękkości papryki.
SMACZNEGO :)
![]() |
papryka na patelni |
SKŁADNIKI
1 lub 2 papryki
około 200g mięsa mielonego
10g tartego sera ( niekoniecznie )
50g żółtego sera
sól ,pieprz
3 łyżki oleju z oliwek
1 lub 2 papryki
około 200g mięsa mielonego
50g żółtego sera
sól ,pieprz
3 łyżki oleju z oliwek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Tym razem nie podaję dokładnej wagi składników, dlatego że papryka ma różne wielkości a co za tym idzie trudno jest określić ile mięsa mielonego zużyjemy, czyli tym razem robimy "na oko"
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem do smaku.
Umyć i pokroić paprykę w plastry o grubości 1 cm.
W środku ułożyć 1 warstwę mięsa mielonego, kawałek żółtego sera (można i bez ) potem 2 warstwę mięsa mielonego i docisnąć . Ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i smażyć z każdej strony na rumiano.
Jeśli papryka jest jeszcze twardawa dodać pół nalewki wrzątku i dusić pod przykryciem przez około 1-2 minuty - do miękkości papryki.
SMACZNEGO :)