czwartek, 22 lutego 2018

Zupa krem z topinamburu na mleku





Zupa krem z topinamburu na mleku


W kuchni ostatni krzyk mody - topinambur, na nowo odkryte stare warzywo. Trafiło do mojego koszyka podczas robienia zakupów całkiem przypadkiem. Zainspirowana francuską kuchnią postanowiłam przyrządzić topinambura w prosty i klasyczny sposób, czyli zupę krem (Velouté de topinambours) . Niewielkie towarzystwo szalotki, czosnku, przypraw oraz czarnuszki nada zupie charakteru, a mleko sprawi, że będzie delikatna i lekko słodka. 
(Wspaniała alternatywa na zupkę dla dzieci z oszczędnością soli i pieprzu. Z czarnuszki w tym przypadku w postaci grubych ziaren też należałoby zrezygnować)
Zapraszam!

Proporcje dla 3 osób:


Składniki:
  • 500 g topinamburu
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 700 ml mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
Wykonanie:

Bulwy topinamburu obrać, opłukać, pokroić w plastry. W garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać posiekaną szalotkę i czosnek, po chwili dorzucić topinambur, oprószyć solą i pieprzem, chwilę smażyć, a następnie zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu 20 minut. (Uwaga mleko kipi!).

Ugotowane warzywa z mlekiem zmiksować na gładką kremową masę, dodać czarnuszkę. 

Podawać z grzankami.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

  Ostrygi urodzinowe!   Ostrygi normandzkie (Nr 2), najpopularniejsza wersja konsumcji zaraz po otwarciu to skropienie ich sokiem ze świeżej...