Jaglanka z zieloną pietruszką


Zielona pietruszka w naszym menu występuje najczęściej pod postacią pesto (zblendowana z olejem lnianym, nasionami, czosnkiem, sokiem z cytryny i podana z makaronem - np. owsianym). Dziś po raz pierwszy połączyłam ją z owocami i kaszą jaglaną. Spróujcie, naprawdę warto wprowadzić natkę pietruszki do codziennej diety i jadać ją jak najczęściej to możliwe. Posiada właściwości odkwaszające, jest bowiem bogatym źródłem: prowitaminy A, witamin: C, PP, K, kwasu foliowego, soli mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza, antyoksydantów: luteoliny i apigeniny, chlorofilu.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki


Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 1 i 1/2  szklanki wody, gotujemy na małym ogniu do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody.
Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy.
W osobnym naczyniu blendujemy banan, jabłko i zieloną pietruszkę - obrywamy listki albo zlecamy to dziecku :) U Nas tą czynność wykonuje Szkrabina, dodajemy do kaszy.
Pestki dyni mielimy i dodajemy. Można zamiast mielenia zblendować je z owocami i pietruszką.
Teraz możemy wszystko wymieszać i gotowe, inną opcją jest zblendowanie wszystkiego na gładko. Powstanie wtedy jaglany pietruszkowy budyń.

Komentarze

  1. pyyysznie! jak tęsknię za kaszami...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. Zapraszam do naszego sklepu www.tarkaimiarka.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty