Jaglanka z zieloną pietruszką
Zielona pietruszka w naszym menu występuje najczęściej pod postacią pesto (zblendowana z olejem lnianym, nasionami, czosnkiem, sokiem z cytryny i podana z makaronem - np. owsianym). Dziś po raz pierwszy połączyłam ją z owocami i kaszą jaglaną. Spróujcie, naprawdę warto wprowadzić natkę pietruszki do codziennej diety i jadać ją jak najczęściej to możliwe. Posiada właściwości odkwaszające, jest bowiem bogatym źródłem: prowitaminy A, witamin: C, PP, K, kwasu foliowego, soli mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza, antyoksydantów: luteoliny i apigeniny, chlorofilu.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki pestek z dyni
- 1 jabłko
- 1 banan
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, gotujemy na małym ogniu do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody.
Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy.
W osobnym naczyniu blendujemy banan, jabłko i zieloną pietruszkę - obrywamy listki albo zlecamy to dziecku :) U Nas tą czynność wykonuje Szkrabina, dodajemy do kaszy.
Pestki dyni mielimy i dodajemy. Można zamiast mielenia zblendować je z owocami i pietruszką.
Teraz możemy wszystko wymieszać i gotowe, inną opcją jest zblendowanie wszystkiego na gładko. Powstanie wtedy jaglany pietruszkowy budyń.
pyyysznie! jak tęsknię za kaszami...
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Zapraszam do naszego sklepu www.tarkaimiarka.pl
OdpowiedzUsuń