Ta zupa jest dość prosta w przygotowaniu ale zajmuje nieco dłuższą chwilę ze względu na czas pieczenia główek czosnku. Ale warto go poświęcić, zupa ma pyszny czosnkowy aromat, nieco słodki i przydymiony. Jest do tego pysznie kremowa i delikatna. Koniecznie musisz ją zrobić!

Lubisz zupy kremy? Koniecznie zajrzyj do takich przepisów jak:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– krem z pomidorów
– krem z groszku z mlekiem kokosowym
– krem z ziemniaków z ciemnym piwem
– krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
– krem z batatów
– zupa krem z brokuła
– zupa krem z buraczków
– krem brokułowy
KREM Z PIECZONEGO CZOSNKU
Przygotowanie: ok 60 minut
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 3 duże główki czosnku
– 2 ziemniaki
– 700 ml bulionu z warzyw lub drobiowego, a najlepiej domowy rosół
– pół cebuli
– 1 łyżka masła
– szczypta suszonego tymianku
– 100 g sera Emmentaler
– pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 200 ml śmietanki 30%
– oliwa, sól, pieprz
– grzanki i natka pietruszki lub świeża kolendra do podania
WYKONANIE:
- Odetnij górę każdej z główek czosnku, tak aby pokazały się ząbki.
- Każdą z główek połóż na arkuszu folii aluminiowej, pokrop odrobiną oliwy i dodaj szczyptę soli do każdej. Zawiń szczelnie każdą główkę w folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez 45 minut.
- Po wyjęciu odwiń czosnek z folii i pozwól mu przez kilka minut wystygnąć. Po wystudzeniu wyciśnij upieczone ząbki do miseczki.
- W garnku rozgrzej masło. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć do garnka wraz z odrobiną tymianku. Smaż do lekkiego zrumienienia.
- Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Do cebuli dodaj wyciśnięty pieczony czosnek, ziemniaki i wszystko zalej gorącym bulionem. Gotuj przez 10-12 minut aż ziemniaki zmiękną.
- Zblenduj teraz zupę, aby była gładka. Zetrzyj ser Emmentaler na tarce i dodaj do niego mąkę ziemniaczaną. Ser dodaj do zblendowanej zupy i na niewielkim ogniu podgrzej do rozpuszczenia sera, dodaj śmietankę i jeszcze przez 1-2 minuty gotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj zupę z grzankami i odrobiną natki pietruszki lub kolendry.
SMACZNEGO!








12 comments
„cipa ma pyszny czosnkowy aromat”
miało chyba być zupa
ale mi autokorekta zrobiła numer. dzięki za komentarz, no wstyd normalnie
Zupa wygląda bardzo apetycznie!
Uwielbiam czosnek. <3
zupa pyszna , pieczony czosnek nie jest taki ostry polecam każdemu
Zupka całkiem pracochłonn, ale efekt wart zachodu:) Poczułam się jak masterchef;)pychota. Dziękuję za przepis.
Uwielbiam dodawać czosnek do wszystkiego ale przy większej ilości czosnku jest mi potem trochę źle i boje się że z tym kremem będzie tak samo ale chyba zaryzykuje :)wwwww
Ta zupa smakuje obłędnie! Dodałam więcej ziemniaków, bo wolę kremy bardziej gęste. Natomiast smak i posmak czosnku fenomenalny
Zrobiłam, wyszła idealna
Jest przepyszna, polecam! Bardzo dziękuję za przepis 
Super pyszna zupa
Czy zamiast ementalera można dać inny ser? Został mi grana padano..
efekt będzie zupełnie inny, możesz spróbować, ale bez testów nie mam pewności jak wyjdzie