Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Babka cynamonowa(prosta)

Babka cynamonowa nieodłącznie kojarzy mi się z zimą. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Jest to ciasto proste i szybkie w wykonaniu. Babka cynamonowa należy do ciast ucieranych, dlatego przygotowanie tego zimowego wypieku nie zajmie wam dużo czasu. Wypieki z nutą cynamonu są jednymi z moich ulubionych. Cynamon dodany do ciasta(nie tylko szarlotki) wzbogaca i nadaje charakterystyczny korzenny smak. Babka cynamonowa sprawdzi się idealnie gdy nie mamy ochoty na przygotowanie skomplikowanych ciast. Doskonale smakuje  z kawą. Polecam !
Składniki:
ciasto:
340 g mąki pszennej(2 szklanki)
250 g masła lub margaryny
200 g cukru(1 szklanka)
100 ml mleka(1/2 szklanki)
100 g powideł(4 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(2 płaskie łyżeczki)
8 g cynamonu(2 łyżeczki)
4 jajka
polewa:
100 g czekolady gorzkiej(1 tabliczka)
20 g masła(2 łyżki)
wiórki kokosowe do dekoracji
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Mąkę, cynamon i proszek do pieczenia przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku(nie przerywając ucierania). Do utartego masła z cukrem dodajemy partiami naprzemiennie mąkę wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy powidła. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z ciastem. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. ciasto przelewamy do formy. Pieczemy około 40 - 50 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Polewa: Czekoladę umieszczamy wraz z masłem nad kąpielą wodną. Łączymy ze sobą składniki. Gotową polewą zdobimy ciasto. Możemy posypać wiórkami kokosowymi.
babka, ciasto, cynamon, babka cynamonowa
babka, cynamon, babka cynamonowa
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj