Szynka drobiowa z szynkowara

Kilka lat temu kupiłam szynkowar by robić domowe wędliny i trochę ich było,a przepisy na wyroby umieściłam na poprzednim blogu. Platforma na której jest blog z dniem 31 marca przestaje istnieć i wraz z nią znikną wszystkie blogi oraz przepisy. Postanowiłam więc poprzenosić sporą część przepisów,które moim zdaniem godne są uwagi.
 Od dziś w miarę możliwości i czasu jakim dysponuję na blogu będą pojawiać się oprócz nowych przepisów też te kiedyś publikowane. 
Dla tych co już znają i tych co jeszcze nie widzieli drobiowa szynka z szynkowara.











500 g filetu z piersi kurczaka
500 g zmielonych udek z kurczaka ( pozbawionych kości i skóry)
1 łyżka soli peklowej
100 ml wody
2 łyżeczki żelatyny
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
szczypta gałki muszkatołowej

Filet pokroić w grubą kostkę,wymieszać ze zmielonymi udkami,dodać sól peklową,dokładnie wymieszać,miskę owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed dodaniem reszty składników.
Żelatynę rozpuścić w wodzie,dodać cukier i przyprawy. Roztwór wlać do mięsa i wyrabiać ok 5 minut aż masa mięsna będzie się kleić.
Masę mięsną przełożyć do woreczka,który należy umieścić w szynkowarze,dokładnie ubić by nie było pustych przestrzeni,woreczek związać,pozbywając się powietrza. Włożyć nasadkę oraz sprężynę,zamknąć szynkowar i włożyć na kolejne 24 godziny do lodówki.
2 godziny przed parzeniem wyjąć szynkowar z lodówki i pozostawić go w temperaturze pokojowej by się ocieplił.
Wodę w garnku ogrzać do 80-85 stopni,włożyć maszynkę i parzyć 2 godziny. Należy pilnować temperatury wody (najlepiej za pomocą termometra włożonego do wody) ,która nie powinna być niższa niż 80 stopni ani wyższa niż 85 stopni. Poziom wody w garnku musi sięgać 2 cm powyżej poziomu mięsa w szynkowarze.
Po upływie 2 godzin wyjąć maszynkę z wody,wyciągnąć sprężynę,zamknąć,schłodzić do temperatury pokojowej i włożyć na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na całą noc). 
Wyjąć mięso z szynkowara,usunąć woreczek i można delektować się domową szyneczką.








Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.

Popularne posty