JOGA&AJURWEDA,  KUCHNIA

Tofu z ciecierzycy w indyjskim stylu

Od jakiegoś czasu szukałam alternatywy tofu z soi. Znalazłam ten przepis w książce którą szczerze polecam jeżeli tak jak ja lubicie kuchnię wegańską.

Nie każdy może soję spożywać, np. mężczyźni powinni uważać ze względu na fitoestrogen, osoby mające problem z tarczycą (nie zagłębiając się w temat, bo nie jestem ekspertem w skrócie chodzi o jod). Ani jedno ano drugie mnie nie dotyczy, ale często u mnie tak bywa, że gdyby tofu się przydało to akurat nie mam w lodówce, albo w moim pipidówku akurat nigdzie nie ma. Miałam problem z kupieniem mąki z ciecierzycy, ostatecznie kupiłam w przez internet, tania ta mąka nie jest, bo średnio 6 zł za 500 g, ale zważywszy na fakt, że średnia kostka tofu to koszt minimum 4 zł, to to tofu jest bajecznie tanie, a czas potrzebny do jego przygotowania to maksymalnie dwie godziny. Smakuje genialnie, a co najważniejsze fantastycznie zachowuje się podczas smażenia, bo uzyskuje się fajną skórkę i jest jeszcze lepsze!  Przechowywane w lodówce w zamkniętym pojemniku wytrzyma około 5 dni.

ps. Sprawdziłam i zasada jedna, na 150 g mąki dać 150 ml wody 🙂

Składniki:

300 g mąki z ciecierzycy

300 ml wody

łyżeczka soli

łyżeczka suszonego/granulowane czosnku

pół łyżeczka kurkumy

łyżeczka mieszanki garam malasa

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki razem.

Masę przelać do wysokiej patelni/garnka i smażyć na małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając

 

Po około 2 minutach masa zaczyna gęstnieć, cały czas bardzo intensywnie mieszać.

Powstałą gęstą masę przełożyć od razu  do formy, a dla ułatwienia sobie życia wyłożyć ją papierem. Całość wystudzić, a potem schłodzić przez godzinkę w lodówce. Po tym czasie można pokroić tofu w kostkę i przełożyć do pojemnika.

Smacznego!

 

 

One Comment

  • Adam

    Super przepis, ale jakiś czas temu, któryś z uniwersytetów w usa obalił mit jakoby mężczyźni powinni unikać soi. Badania oraz wyniki są dostępne w internecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *