Jak ugotować rosół?
Kilka składników: mięso, warzywa, przyprawy i najważniejsze – czas, bo rosół lubi powoli sobie mrugać i nabierać mocy.
Oto prosty przepis na rosół – rozgrzewający, wzmacniający, dodający energii i po prostu smaczny!
PRZEPIS NA ROSÓŁ
Składniki na rosół:
ok 1-1,5 kg mięsa – może być kura z wolnego wybiegu lub mieszanka: korpus kury, skrzydełka indyka, kawałek wołowiny np szponder
duża włoszczyzna: 3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 250g selera korzeniowego, kawałek pora, 2 cebule, liść kapusty, kilka gałązek natki pietruszki
2 liście laurowe, 10szt ziela angielskiego, sól, pieprz
Jak zrobić rosół:
Mięso pokroić na części, umyć dokładnie.
Mięso przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (ok 2,5l) zagotować, zebrać szumowiny.
Zmniejszyć ogień, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok dwie godziny.
W tym czasie warzywa obrać (jedną cebulę można zostawić w łupinkach – dodadzą koloru rosołowi), dodać do rosołu. Gotować to wszystko jeszcze godzinę.
Doprawić do smaku.