prosty_przepis_na_rosol

 

 

 

 

 

 

 

 

prosty_przepis_na_rosol

 

 

 

 

 



Jak ugotować rosół?

Kilka składników: mięso, warzywa, przyprawy i najważniejsze – czas, bo rosół lubi powoli sobie mrugać i nabierać mocy.

Oto prosty przepis na rosół – rozgrzewający, wzmacniający, dodający energii i po prostu smaczny!

 

 

 

PRZEPIS NA ROSÓŁ

Składniki na rosół:

ok 1-1,5 kg mięsa – może być kura z wolnego wybiegu lub mieszanka: korpus kury, skrzydełka indyka, kawałek wołowiny np szponder

duża włoszczyzna: 3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 250g selera korzeniowego, kawałek pora, 2 cebule, liść kapusty, kilka gałązek natki pietruszki

2 liście laurowe, 10szt ziela angielskiego, sól, pieprz

 

 

Jak zrobić rosół:

Mięso pokroić na części, umyć dokładnie.

Mięso przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (ok 2,5l) zagotować, zebrać szumowiny.

Zmniejszyć ogień, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok dwie godziny.

W tym czasie warzywa obrać (jedną cebulę można zostawić w łupinkach – dodadzą koloru rosołowi), dodać do rosołu. Gotować to wszystko jeszcze godzinę.

Doprawić do smaku.



 

 

prosty_przepis_na_rosol