wtorek, 20 lutego 2018

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.





Mam kilka przepisów na rogaliki, ale te robię najczęściej.
Według mnie są najlepsze. Mięciutkie i delikatne.
Są smaczne i miękkie nawet na drugi dzień.
Muszą być pyszne, bo nasza kotka ukradła jednego, a ona jest bardzo wybredna,
jeśli chodzi o jedzenie :) Trzy światy z tą Lajlą, albo śpi, albo psoci.


Składniki:
3 i 1/2 szklanki maki tortowej
80 g. drożdży
1 szklanka ciepłego mleka (250 ml.)
100 g. masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Dodatkowo:
marmolada lub powidła na nadzienie.
cukier puder do posypania rogali

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i odstawić na 15 -20 minut.
Jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek
przesiać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać, na koniec
dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką
i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na cztery części.
Każdą część rozwałkować w kształt koła i podzielić na osiem części.


Na brzegu każdej części ułożyć marmoladę.


Następnie zwinąć ciasno w rogaliki.
Tak przygotowane rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
i zostawić na 15 minut żeby podrosły.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15-20 minut. Do lekkiego zarumienienia.

Przestudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.


3 komentarze:

  1. Szukałam tego orzepisu z ubitymi jajkami :) idę właśnie do kuchni :) zobaczymy czy to ten przepis.:)

    OdpowiedzUsuń