Kolorowa, sycąca sałata. Miękkie, pieczone, naturalnie słodkie warzywa przełamane cytrynowym dresingiem. Plus krewetka – wisienka na torcie 🙂

Czas: 1 h 15 minut (w tym 1 h na pieczenie warzyw, oprócz tego przygotowanie zajmuje mało czasu)

Poziom trudności: łatwy

Szacowana cena dla dwóch osób: ok. 30 zł (cenę dania można obniżyć wykorzystując krewetki koktajlowe zamiast tygrysich)

Ta sałatka jest owocem (jeśli tak można powiedzieć o warzywnym daniu ;-)) lektury zagranicznych blogów wegetariańskich, których coraz więcej czytamy. Cenimy je za pomysłowość i bogactwo smaków, a także dobór składników. Od siebie dodaliśmy krewetki, żeby danie było bardziej sycące. Te skorupiaki o jędrnym mięsie są wręcz stworzone do kompozycji z miękkim batatem i nieco bardziej al dente burakiem. Ale jeśli nie przepadacie za krewetkami lub chcecie obniżyć koszt lunchu – kozi ser też się sprawdzi w tej sałatce.

Upieczone w niedzielę bataty, buraki i brukselki czekały już na nas w lodówce (po wystygnięciu i pokrojeniu włożyliśmy je do szczelnie zamkniętego pojemnika). Do przygotowania wtorkowego lunchu – sałatki, którą nazwaliśmy 3xB (od batatów, brukselek i buraków) potrzebowaliśmy już tylko krewetek i ciecierzycy. Pycha!

Składniki:

  • 300 gr krewetek tygrysich (jeśli nie lubisz krewetek możesz z nich zrezygnować, ale do tego dania pasują doskonale. Aby obniżyć koszt dania możesz też zastąpić krewetki tygrysie koktajlowymi)
  • 1 duży batat lub dwa średnie
  • 1 duży burak lub dwa małe
  • 500 g brukselki
  • Cieciorka (pół puszki)
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka oliwy

Dresing

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj bataty, buraki i brukselkę i zostaw do obeschnięcia.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Włóż warzywa do pieca. Pilnuj czasu pieczenia: po 10 minutach wyciągnij brukselki. Ziemniaki słodkie pieką się 30-40 minut. Najwięcej czasu potrzebują buraki – około godziny.

Krok 3

Wyciągnij warzywa do ostygnięcia.

Krok 4

Rozmroź krewetki, jeśli są mrożone. Smaż je na rozgrzanej oliwie z odrobiną masła i rozgniecionym czosnkiem przez maksymalnie 2 minuty z każdej strony.

Krok 5

Przygotuj dresing – wlej cytrynę i miód do słoiczka, zakręć i potrząsaj energicznie. Dodaj oliwę i znowu wymieszaj.

Krok 6

Obierz upieczone bataty i pokrój w ładne sześciany o boku 1 cm. Podobnie buraki. Dodaj brukselkę.

Podawaj wymieszane razem z krewetkami i dresingiem.

Smacznego!

Zobacz nasze menu – ziemniak kontra makaron, w którym użyliśmy tego przepisu, by zobaczyć jak lepiej wykorzystać raz nagrzany piekarnik.