Placki ziemniaczane z chrzanem

Przepis na placki pochodzi od mojej cioci z Bieszczad, placuszki są chrupiące, delikatnie pikantne ale smakują wybornie, zwłaszcza z dodatkiem zsiadłego mleka.

Składniki:

1 kg młodych ziemniaków
1 biała cebula
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka)
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego pieprzu
6 łyżek oleju do smażenia
masła do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulą, dodać mąkę z bułką tartą, jajka, starty chrzan, pieprz i sodę oczyszczoną. Całość  dokładnie wymieszać, smażyć na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem z obu stron na złoto. Podawać z zsiadłym mlekiem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz