poniedziałek, 19 lutego 2018

Makaron ze szpinakiem


  Pyszny, szybki obiadek na dobry początek tygodnia. Kilka składników, parę chwil w kuchni i mamy gotowy makaron ze szpinakiem, pieczarkami i piersią z kurczaka, mniam! :)




Składniki na 4-5 porcji:
  • 400 g makaronu penne
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • przyprawa do gyrosa
  • sól, pieprz

  Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić szpinak, gdy się skurczy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, chwilkę podsmażyć i przełożyć na talerz. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i wrzucić na rozgrzany na patelni olej, podsmażyć. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, posolić i przykryć na chwilę. Gdy pieczarki puszczą sok odkryć, dodać szpinak, całość oprószyć pieprzem i wymieszać. Chwilę podsmażyć. Na koniec dodać makaron i wymieszać. Podawać na ciepło.



11 komentarzy:

  1. Takie szybkie i nieskomplikowane obiady są idealne w tygodniu po brzegi wypchanym obowiązkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie danie w wersji bezmięsnej bardzo chętnie bym zjadła, makaron ze szpinakiem i pieczarkami to pyszne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, dla osób które nie jedzą mięsa to bardzo fajne rozwiązanie :)

      Usuń
  3. Szpinak tak lubię, ze mogę jeść codziennie. Pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z moich ulubionych dań :D Aż muszę sobie je jutro zrobić na obiadek ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie szybkie i smaczne dania

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak! Uwielbiam <3 Moja wersja jest trochę inna, ale twoja wygląda tak prosto i smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń