niedziela, 18 lutego 2018

Serca marchewkowo łososiowe


Lekkie, zdrowe przekąski serca z marchewką i łososiem. Są lekkie jak puch, zdrowe i na jednym nie poprzestaniemy. Może to być propozycja na romantyczną kolację we dwoje, serca prosto od serca.


















1 opakowanie ciasta francuskiego
3 marchewki
100 g łososia wędzonego
1  żółtko
sól, pieprz czerwony
natka pietruszki
180 g śmietany 18 % ukwaszonej
1 łyżeczka płaska żelatyny



Z ciasta francuskiego wycinam serca duże foremką do ciastek sztuk 18. Mniejszą foremką wycinam serca w 12 wcześniej wyciętych sercach. Powstaną nam ramki serca i środki które piekę przy okazji i zjadam. Serce pełne smaruję żółtkiem, nakładam na nie ramkę serca, brzegi znowu smaruje żółtkiem, i układam drugą ramkę serce. W sumie mamy trzy warstwy ciasta. Układam na blaszce wysmarowanej i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż się zrumienią ale nie spalą.



Krem marchewkowy:

Marchew obieram, dwie sztuki kroję na kawałki i gotuję do miękkości w wodzie. Odcedzam wodę, dodaję połowę śmietanyi miksuję blenderem, dodaję sól, pieprz. Żelatynę namaczam w w łyżce zimnej wody, rozpuszczam w gorącej i dodaję do marchwi, odstawiam do lodówki do stężenia. Nakładam krem na podpieczone serca zimne.



Krem łososiowy:

Kawałek łososia odkładam do dekoracji. Resztę ryby miksuję blenderem z drugą połową śmietany, doprawiam pieprzem. Krem wyciskam na krem marchewkowy. Dekoruję łososiem, sercami wyciętymi z marchewki, natką, pieprzem. Z drugiej marchewki za pomocą nożyka do jarzyn wycinam cienkie paski. Wkładam je do gorącej wody na 10 minut aż lekko zmiękną. Układam paski marchwi na sercach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz