Składniki:
300 g mąki pszennej
60 g cukru
1 łyżka oleju
1 żółtko
1 jajko
1/2 szklanki mleka
aromat migdałowy
20 g drożdży
bakalie, u mnie orzechy, suszone śliwki i suszona żurawina
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtko ubić z cukrem na puch, wlać rozczyn, dodać mąkę, olej i aromaty, zmiksować na jednolitą masę, dodać bakalie i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, a kiesy wyrośnie przełożyć do natłuszczanej formy i wstawiać do piekarnika na około 45 minut. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
domowa babka drożdżowa, pycha!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniała babka Ci wyszła 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki 🙂
PolubieniePolubienie