Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jedną z moich ulubionych potraw są wszelkiego rodzaju placki. Mogłam bym się nimi zajadać cały czas. Jedną z form podania klasycznych placuszków są ostatnio modne jabłka w cieście naleśnikowym. W sumie nie dziwie się. W cieście naleśnikowym można tak naprawdę smażyć różne owoce, na przykład banany. Ja jednak jestem zwolenniczką klasyki. Jabłka w cieście naleśnikowym po pewnym czasie stały się jednymi z moich ulubionych szybkich deserów. Polecam!
Składniki:
250 ml mleka 3,2%
250 g mąki pszennej
30 g cukru( 2,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
40 ml oleju
1 łyżeczka smalcu
2-3 jabłka
cukier puder do dekoracji
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazdo nasienne. Jabłka kroimy w plastry. Mąkę, mleko, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Miksujemy, dolewamy olej . Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię  mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. W cieście(które musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany) maczamy jabłka i kładziemy na bardzo rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor . Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Możemy podać również ze śmietaną.
jabłka, ciasto, placuszki, placki, jabłka w cieście naleśnikowym
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj