Lava Cake, czyli fondant czekoladowy

Obiecałam Wam przepis na mój walentynkowy deser et voila. Lava cake lub jeśli wolicie fondant czekoladowy to deser idealny dla fanów czekolady! Ciastko z płynnym, gorącym, czekoladowym środkiem w towarzystwie zimnych lodów to połączenia perfekcyjne. Ja dodałam jeszcze szczyptę chili, które idealnie komponuje się z czekoladą, ale możecie je pominąć.

Wbrew pozorom fondanty wcale nie są trudne do przygotowania. Cała filozofia tkwi w pilnowaniu ich podczas pieczenia, żeby ich nie przeciągnąć 😉 Jednak naprawdę warto spróbować!

Lava Cake, czyli fondant czekoladowy

Lava Cake, czyli fondant czekoladowy

3 kokilki o średnicy 8 cm

Składniki:

  • 170 g czekolady gorzkiej
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 kopiate łyżki mąki
  • szczypta chili (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • masło (do wysmarowania kokilek)
  • kakao (do obsypania kokilek)

Do podania:

  • cukier puder, bita śmietana, lody lub owoce

Połamaną czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej na średnim ogniu. Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia.

W misce ucieramy jajka, żółtka i cukier na gęstą i białą pianę. Następnie dodajemy do niej mąkę, sól, chili i czekoladę. Krótko mieszamy do połączenia składników.

Kokilki dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Wlewamy masę czekoladową do 3/4 wysokości naczynek. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 220°C około 9-12 minut (czas zależy od mocy piekarnika). Fondanty powinny lekko podrosnąć, być ścięte po bokach i u góry oraz lekko odchodzić z boku od naczynka.

Gotowe od razu przekładamy na talerz. Najlepiej smakują lekko oprószone cukrem pudrem z bitą śmietaną, lodami i owocami.

Masę możemy przygotować trochę wcześniej i włożyć do lodówki. Jednak wtedy należy piec je trochę dłużej.

Smacznego 😉

Lava Cake, czyli fondant czekoladowy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.