pi膮tek, 16 lutego 2018

Sa艂atka z pieczonego buraka 馃榿 -#17

... Rzadko przyrz膮dza si臋 sa艂atk臋馃崊 bia艂kow膮. Tak wi臋c mamy 3 rodzaje sa艂atek:
  • sa艂atka w臋glowodanowa馃尳
  • sa艂atka bia艂kowa馃崠
  • i sa艂atka neutralna馃崍
     Dwie pierwsze mog膮 by膰 dodatkiem lub daniem samym w sobie, a ostatnia najcz臋艣ciej jest praktykowana jako dodatek do da艅 mi臋snych.馃崡
     Bez wzgl臋du jak膮 form臋 obierzemy, sa艂atki s膮 zazwyczaj oparte na warzywach馃崉, a raczej zdominowane przez warzywa... No chyba, 偶e kto艣 przesadzi... 馃榿

      Dzi臋ki du偶ej zawarto艣ci warzyw馃崋 pe艂ni膮 one rol臋 nie tylko no艣nika warto艣ci od偶ywczych takich jak witaminy, czy mikroelementy lub dobroczynne zwi膮zki. Dodatkowa rola warzyw to odkwaszanie馃挌 organizmu馃懌, kt贸ry nie tylko jest zakwaszany przez u偶ywki jak kawa, alkohol馃嵒 czy cukier馃嵀. Organizm te偶 zakwaszaj膮 bia艂ka i w臋glowodany, kt贸re s膮 podstawowym sk艂adnikiem posi艂k贸w i jak najbardziej pe艂ni膮 funkcj臋 albo dostarczaj膮cej budulec馃悾 albo energi臋馃攱...
      Burak jest warzywem jednym z najlepiej odkwaszaj膮cych i dzi艣 w艂a艣nie prezentujemy sa艂atk臋 z buraka... 馃榾

Sk艂adniki:
  • buraki pieczone (ilo艣膰 dowolna)
  • kilka listk贸w sa艂aty np. lodowej lub innej
  • s艂onecznik
  • cytryna 
Przygotowanie:
Upieczone buraki obieramy i kroimy w plastry. Na talerzu rozk艂adamy sa艂at臋, na niej plastry burak贸w, skrapiamy sokiem z cytryny, kilka plasterk贸w cytryny mo偶emy po艂o偶y膰 na buraki, a po wierzchu posypujemy upra偶onym s艂onecznikiem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz