X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbRóżne przepisy

Udko pieczone. Przepis krok po kroku.

Udko pieczone to jedno z najpopularniejszych niedzielnych dań. Dzisiaj przygotowałem je trochę inaczej w marynacie z delikatną nutą orientu 😉

 

Mnóstwo w internecie przepisów na udko z kurczaka, być może większość  jest w porządku ale dominuje w nich wszędobylska słodka papryka w proszku lub majeranek. Nie żebym miał coś przeciwko tym przyprawom, tylko wydaje mi się, że na hasło udko pieczone wszyscy jak jeden mąż kombinują w taki sam sposób. Moja propozycja jest nieco inna, aromatyczna marynata na bazie: sosu sojowego, miodu, sosu chilli i imbiru…brzmi dobrze?

 

Pamiętajcie aby w miarę możliwości użyć drobiu ze sprawdzonego źródła. Poszukajcie na lokalnym bazarku lub zapiszcie się do kooperatywy spożywczej, w tych miejscach nie powinno być problemu z dostaniem kurczaka z wolnego wybiegu i nie zapłacicie fortuny jak w sklepach „bio”, „eko”. Ja zaopatruje się na bazarku przy ul. Broniewskiego na warszawskich bielanach. Sprzedają tam od lat starsi państwo z pod Wołomina, mięso trzymają w lodówkach turystycznych a za wkłady chłodzące służą butelki z zamrożoną wodą. Istny autentyk i folklor 😉 Jestem pewien, że te kurczaki pochodzą ze sprawdzonego źródła. Poza tym mają wspaniały żółty naturalny tłuszczyk i niespodziankę w środku, czyli podroby.

 

Wypróbujcie mój sprawdzony przepis na udko pieczone z kurczaka a na jakiś czas zapomnicie o innych przepisach. Wychodzi za każdym razem i smakuje obłędnie.

 

Poniżej przepis krok po kroku:

 

Udko pieczone. Składniki:

 

  • 2 udka z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1/2 limonki
  • Do dekoracji: orzeszki ziemne i szczypiorek dymka

 

Udka z kurczaka przypraw solą i pieprzem. Pozostałe składniki wymieszaj ze sobą. Tę czynność wykonała za mnie moja w pomocnica Zosia.  

 

Następnie mięso polej powstałą marynatą i natrzyj nią kurczaka.  

 

Mięso piecz 50-60 minut w temperaturze 180° C 

 

Smacznego! 

Mam dla Was jeszcze fajne przepisy na idealne dodatki do tego dania. Oto przepis na Ziemniaki opiekane i Surówkę z czerwonej kapusty.  

 

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Fantastyczny przepis! Przygotowłem to danie dla znajomych, nim się obruciłem już wszytsko zniknęło ze stołu hehe palce lizać

  2. W końcu znalazłem odpowiedniego kuraka i zrobiłem go dokładnie według przepisu, tylko nieco zmieniłem dodatki: moje ulubione rosti potatoes (rodzaj placka ziemniaczanego bez dodatku mąki i jajka) no i tradycyjną niedzielną surówkę z zielonej sałaty, rzodkiewki, szczypiorku i śmietany. Wyszło rewelacyjnie, a ta marynata wymiata! Dzięki za inspirację.

  3. Udka podałam z polecanymi do tego dania opiekani ziemniakami i surówka z czerwonej kapusty, wyszło pysznie! Bardzo fajna kompozycja przypraw w marynacie,imbir+czosnek=mniam! Jedyne co pominęłam to chilli-bo nie przepadam za ostrym jedzeniem. Polecam i czekam na więcej 🙂

  4. Zrobiłam , wyszły pyszne Takie udka będą gościły u mnie w każdą niedzielę.

Sprawdź również