Szpinakowo kokosowy budyń jaglany - bez cukru
Składniki na 2-3 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych - bez siarczanów ( tutaj można poczytać dlaczego )
- 1 jabłko
- 2 kostki mrożonego szpinaku lub duża garść świeżego umytego i poszatkowanego
- 7 daktyli
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe zalewamy 1 szklanką wody, wstawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szpinak i daktyle, dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 1 i 1/2 szklnaki wody, gotujemy do czasu wchłonięcia całej wody.
Wiórki ściągamy z gazu i blendujemy. Dodajemy do ugotowanej kaszy razem z obranym i pokrojonym na kawałki jabłkiem i łyżką oleju kokosowego.
Wszystko blendujemy, konsystencję robimy wg naszego gustu i możliwości blendera :)
Komentarze
Prześlij komentarz