Szpinakowo kokosowy budyń jaglany - bez cukru


Składniki na 2-3 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki  wiórków kokosowych  - bez siarczanów ( tutaj można poczytać dlaczego )
  • 1 jabłko
  • 2 kostki mrożonego szpinaku lub duża garść świeżego umytego i poszatkowanego
  • 7 daktyli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:

Wiórki kokosowe zalewamy 1 szklanką wody, wstawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szpinak i daktyle, dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.

Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 1 i 1/2 szklnaki wody, gotujemy do czasu wchłonięcia całej wody.

Wiórki ściągamy z gazu i blendujemy. Dodajemy do ugotowanej kaszy razem z obranym i pokrojonym na kawałki jabłkiem i łyżką oleju kokosowego.

Wszystko blendujemy, konsystencję robimy wg naszego gustu i możliwości blendera :)





Komentarze

Popularne posty