środa, 14 lutego 2018

Wieprzowina z żółtym serem.









Składniki :
1 kg chudego mięsa wieprzowego 
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku drobno posiekanego 
10-15 dkg startego żółtego sera
oliwa
sól
pieprz czarny mielony
2-3 gałązki zielonej pietruszki
2-3 jajka ugotowane na twardo
Sposób wykonania :
 Cebulę obierz, pokrój w kostkę lub cienkie piórka, podduś na oliwie do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, czosnek. Podlej niedużą ilością wody i duś pod przykryciem do miękkości. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp startym serem 
( mięso musi być gorące, aby ser się lekko roztopił ) i udekoruj natką pietruszki. U gotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój na ćwiartki, poukładaj na każdą porcję mięsa po 3 ćwiartki jajka np. w kształcie wiatraka. Podawaj z ziemniakami ( frytkami ), surówką lub dobrą sałatką. 



                         Smacznego !


 

1 komentarz: