Bułeczki z lubczykiem na Walentynki
Dokładnie cztery lata temu upiekłam pierwsze bułeczki z lubczykiem i opublikowałam je tu nie mając pojęcia,że będą się cieszyć tak wielką popularnością. Bułeczkami zainteresowała się dziennikarka ze Słowacji prosząc o zgodę na ich publikację w jednym ze słowackich czasopism. Pisała ona artykuł o Chełmnie- Mieście Zakochanych. Tak się składa,że Chełmno to moje rodzinne miasto a bułeczki z lubczykiem są bardzo popularne w okresie Walentynek i właśnie w tym czasie są wypiekane w tutejszych piekarniach i cukierniach. Postanowiłam więc odświeżyć przepis i opublikować go na nowo.
Do miski przesiać połowę mąki,rozkruszyć drożdże,dodać cukier i wodę. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę mąki,sól,olej i lubczyk.Wyrobić ciasto,przykryć miskę ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto,z ciasta uformować wałeczki i utworzyć z nich serca. Bułeczki,ułożyć na blaszce, każdą posmarować drobiną wody i posypać lubczykiem. Piec 25 minut w temp. 190 stopni.
Poniżej artykuł,który ukazał się w słowackiej prasie
500 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka lubczyku + do posypania bułek
Do miski przesiać połowę mąki,rozkruszyć drożdże,dodać cukier i wodę. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać resztę mąki,sól,olej i lubczyk.Wyrobić ciasto,przykryć miskę ściereczką i odstawić na pół godziny. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto,z ciasta uformować wałeczki i utworzyć z nich serca. Bułeczki,ułożyć na blaszce, każdą posmarować drobiną wody i posypać lubczykiem. Piec 25 minut w temp. 190 stopni.
Poniżej artykuł,który ukazał się w słowackiej prasie
Bułeczki miłości, super pomysł! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń