chipsy krewetkowe
Przepisy

Smażymy chipsy krewetkowe

Znudziły ci się już zwykłe, ziemniaczane i przesolone chipsy i chciałbyś spróbować czegoś innego? Dobrą alternatywą do pochrupania zarówno przy wieczornym oglądaniu telewizji, jak też w gronie znajomych na imprezie są chipsy krewetkowe. Smaczna przekąska o oryginalnym smaku, która z pewnością przypadnie ci do gustu. Aby przygotować ją samodzielnie będziesz potrzebował jedynie dwóch rzeczy. 

Czym są chipsy krewetkowe?

Chipsy krewetkowe, czy też prażynki krewetkowe to produkt, który na naszym rynku dostępny jest od wielu lat, jednak wciąż pozostaje przekąską raczej mało popularną. Niesłusznie! Z pewnością zgodzi się z tym stanowiskiem każdy miłośnik krewetek oraz chrupiących przekąsek. Chipsy krabowe to produkt, który możemy kupić gotowy, ale lepiej jest przygotować je samemu z dostępnego w sklepach półproduktu i przygotować w domu, by już po krótkiej chwili cieszyć się smakiem świeżych, samodzielnie przygotowanych chipsów.

Chipsy krewetkowe – potrzebne składniki

Decydując się na własnoręcznie przygotowanie prażynek krewetkowych będziemy potrzebowali zaledwie dwóch rzeczy:

  • paczę prażynek (do kupienia praktycznie w każdym większym sklepie)
  • olej

Prażynki krewetkowe – jak zrobić?

Na początek należy rozgrzać olej – pamiętaj, że smażymy je na głębokim tłuszczu, więc musisz wlać odpowiednią ilość. W opakowaniu znajdziesz twarde krążki, nieco podobne do nieugotowanego makaronu. Gdy olej będzie odpowiednio gorący możesz zacząć smażyć chipsy krabowe. Wrzucaj je nie więcej niż kilka jednocześnie, ponieważ podczas smażenia zwiększają swoją objętość, poza tym smażą się bardzo szybko, więc będziesz musiał zdążyć je szybko wyłowić, żeby się nie przypaliły. Dokładny czas smażenia podany jest na opakowaniu, z całą pewnością jednak powinny smażyć się maksymalnie ok. 10 sekund.

Zanim zaczniesz, po rozgrzaniu oleju wrzuć jedną prażynkę, by zobaczyć, czy zdąży się usmażyć w tym czasie – jeśli tak, to znaczy, że olej jest odpowiedni rozgrzany. Chipsy krewetkowe wrzucone na olej zwiększają swoją objętość, gdy to zrobią należy je wyłowić i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Uważaj, by nie przetrzymać ich na rozgrzanym oleju zbyt długo – nie ma nic złego w lekko przyrumienionych prażynkach, zwłaszcza jeśli takie lubisz, ale chwilą nieuwagi i się przypalą!

Gotowe! Pozostało tylko przesypać je do miski i zaprosić znajomych, z którymi będziesz mógł się cieszyć świeżą, chrupiąca i bardzo krewetkową w smaku przekąską. Smacznego!

Możesz również polubić…