Jest to bardzo smaczna sałatka imprezowo-świąteczna. Czosnkowy kurczak, ananas i makaron z porem to cała jej tajemnica. Kolorystycznie jest dość monotonna, doskonałym jej uzupełnieniem są więc czerwone pestki granatu.
Składniki:
– 300 g dowolnego makaronu, u mnie łazanki
– 2 filety z kurczaka
– 2 pory
– 1 puszka ananasa
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki majonezu
– sok z 1/2 cytryny
– sól, pieprz, zioła prowansalskie
– olej do smażenia kurczaka
– ziarna granatu do dekoracji – można pominąć
Wykonanie:
– Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
– Pory pokroić na półkrążki, zalać wrzątkiem na 4 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą.
– Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przesmażyć na oleju z ząbkiem czosnku.
– Ananas pokroić na mniejsze kawałki.
– Wymieszać makaron, kurczaka, ananas i por z majonezem i sokiem z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
– Opcjonalnie posypać pestkami granatu.