niedziela, 11 lutego 2018

Pstrąg tęczowy łososiowy pieczony z ziołami




Składniki:

4 filety z pstrąga tęczowego łososiowego (ze skórą)
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka oregano
pół cytryny
20 g masła
sól, pieprz ziołowy
2 łyżeczki posiekanego koperku


Sposób wykonania:

Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Układamy na folii aluminiowej a następnie nacieramy z wierzchu zmiażdżonym czosnkiem. Posypujemy suszonymi ziołami, solą i pieprzem.
Z cytryny odkrawamy 4 plasterki. Z reszty wyciskamy sok i skrapiamy nim ryby.
Na każdym filecie układamy małe kawałki masła.
Blachę z rybą wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200°C z termoobiegiem przez 30 minut.
Upieczoną rybę posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z kawałkami cytryn.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...