Tradycyjne placki ziemniaczane: sprawdzony przepis


Placki ziemniaczane to tradycyjne danie, które smakuje chyba każdemu. Mogą być podawane na słodko i na ostro - z cukrem, śmietaną, gulaszem, szpinakiem sosem tzatziki lub kawiorem.

Składniki na placki ziemniaczane
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • olej lub smalec do smażenia

Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie skrobię. Skrobię dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Aby masa ziemniaczana nie ciemniała, można dodać do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu.

Komentarze