niedziela, 11 lutego 2018

Bavette z krewetkami i kiełkami

Szybko? - tak
Pysznie? - tak
Zdrowo? - tak
Aromatycznie? - tak
Odżywczo? - tak
Pożywnie? - tak
Czegóż zatem chcieć więcej od dania obiadowego? 
Polecam zatem pyszny obiad na niedzielne danie.
Lubicie takie obiady?
Bavette z krewetkami i kiełkami.


                 Składniki:

  • 450 g surowych krewetek tygrysich
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1 czerwona papryka ramiro
  • 3 średnie pomidory
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryczka chili
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta cukru trzcinowego
  • garść ulubionych kiełków - u mnie mieszanka na patelnię
  • 200 g makaronu bavette
  • oliwa do smażenia


Krewetki umyłam, usunęłam pancerze, wyjęłam jelita, osuszyłam.
Pokroiłam drobniutko czosnek, dymkę wraz ze szczypiorem oraz papryczkę chili bez pestek.
Pokroiłam w paski paprykę ramiro a seler naciowy pokroiłam w plasterki, pomidory wraz ze skórką w kostkę.
Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam papryczkę, czosnek i cebulkę.
Teraz dodałam paprykę czerwoną i chwilę smażyłam, dodałam pokrojone pomidory, smażyłam aż się rozpadły.
Dodałam na patelnię sos sojowy i dusiłam pod przykryciem całość 3 minuty.
Potem zdjęłam pokrywkę i włożyłam na patelnię krewetki, smażyłam około 5 minut aż stały się różowe.
Na koniec dodałam kiełki i szczypior, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Makaron ugotowałam al'dente i wymieszałam z warzywami na patelni.
Na talerzu posypałam odłożonymi kiełkami i szczypiorem.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                          "Podróże małe i duże"
Lazurowe Jezioro - Gajówka Osadnik k/Turku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger