Recent Posts

sobota, 10 lutego 2018

Biszkopt pełnoziarnisty z brzoskwinią i żurawiną

Kolejny przepis na dietetyczny placek. Dietetyczne ciasta też istnieją J. Ten zrobiłam na miodzie, jak widać tak też można. Domownikom zdecydowanie smakował. A Was zachęcam do wypróbowania przepisu.



Składniki: na 6 porcji
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
  • Garść suszonej żurawiny
  • Brzoskwinia z puszki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 50 g miodu




Wykonanie:

Żurawinę zalewamy niewielką ilością gorącej wody – aby zmiękła. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy miód (w formie płynnej, wkładamy na kilka sekund do mikrofali i gotowe). W oddzielnej miseczce ubijamy żółtka i octem. Do białek stopniowo dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Przez cały czas ubijamy. Tortownicę (okrągłą blaszkę) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Na ciasto wykładamy pokrojoną i odsączoną  brzoskwinię oraz żurawinę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 o C przez około 30 minut.



Wartość kaloryczna jednej porcji : około 155 kcal

2 komentarze:

gin pisze...

Wygląda kusząco :)

Smaki Ewy pisze...

Witaj, jeżeli wygląda kusząco, to super. Bo zapewniam, że lepiej smakuje niż wygląda. Dziękuje za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz