piątek, 9 lutego 2018

CIASTECZKA PIWOSZKI

   Kruche delikatnie listkujące się ciasto,małe na dwa kęsy ciasteczka to powrót do smaków dzieciństwa.Niewiele składników a efekt smakowy - sami oceńcie i dajcie znać.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki piwa
  • marmolada 
  • cukier puder do posypania
Zimne masło ( najlepiej z zamrażalnika ) zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach,dodać mąkę oraz piwo - szybko zagnieść ciasto.Uformować kulę,zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok 2 godz.
Schłodzone ciasto rozwałkować,za pomocą noża podzielić na jednakowe kwadraty. Na środek każdego kwadratu nałożyć marmoladę - dwa przeciwległe rogi ciastek skleić ze sobą. Wierzch ciasteczek można posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ciasteczka wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20 min,do zarumienienia w temp 180 st.C.
Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz