Sałatka z fenkułu, czerwonych pomarańczy i granatem

kolorowa-salatka-na-niebieskim-talezru

Dziś zapraszam Was na pyszną, lekką i bardzo kolorową sałatkę z fenkułu, czerwonych pomarańczy i granata. Akurat mamy sezon na piękne czerwone pomarańcze, więc grzech ich nie wykorzystać. Cudownie się komponują z lekko anyżkowym koprem włoskim, nazywanym też fenkułem. Do tego lekko kwaskowy granat i na talerze, nie dość, że jest pięknie, to i bardzo zdrowo.

Na blogu znajdziecie także inne przepisy  z czerwonymi pomarańczami:





Sałatka  z fenkułu, czerwonych pomarańczy i granatem
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:

  • 1 bulwa fenkułu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sok z jednej dużej pomarańczy
  • 2 małe lub 1 duża czerwona pomarańcza
  • ziarenka  z połowy granata
  • listki świeżej kolendry
  • oliwa z oliwek EV
  • winny ocet
  • sól
  • czarny pieprz



Wykonanie:
Fenkuł kroimy na pół, wykrawamy z niego głąb, a resztę cienko kroimy, najlepiej przy pomocy mandoliny. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia, to po prostu wykorzystajcie bardzo ostry nóż.  Plasterki kopru wrzucamy do miski, zalewamy je sokiem z pomarańczy i delikatnie solimy, raz na jakiś czas mieszamy. Odstawiamy na 15-20 minut.
W międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czerwone pomarańcze dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i białego albedo i kroimy w plasterki.
Do kopru dodajemy cebulę, pomarańcze i ziarenka granatu. Sałatkę mieszamy i przyprawiamy pieprzem, oliwą i octem. Podajemy posypaną listkami kolendry.

Komentarze