piątek, 9 lutego 2018

Pizza z grilla z cukinią

Dzisiaj dzień pizzy, i nie może jej zabraknąć u mnie bo ją uwielbiam. Tym razem propozycja pizzy z grilla elektrycznego. Jaka wyszła, pewnie się zastanawiacie. Fajna, chrupiąca, czyli taka jaką lubię. Nie musimy mieć piekarnika żeby zrobić pizze. 



























ciasto:
300 g mąki do pizzy typ 00
1/2 łyżeczki soli
170 ml wody letniej
szczypta cukru
1 dkg drożdży
1/2 łyżeczki oregano
3 łyżki oliwy z oliwek


farsz:
1/2 szklanki sosu pomidorowego
1 cebula czerwona
10 pomidorków koktajlowych
15 oliwek czarnych
1 opakowanie sera mozzarella
4 łyżki sera tartego żółtego
1 kawałek sera feta
1 cukinia mała
100 g kabanosa
przyprawa do pizzy
bazylia świeża


Do miski wkruszam drożdże, wlewam 1/5 szklanki wody letniej dodaję łyżkę mąki, szczyptę cukru i mieszam zaczyn. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, oregano, resztę wody, oliwę i wyrabiam mikserem ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia.
Cukinię kroję na cienkie plastry, smaruję oliwą i grilluję na grillu elektrycznym z dwóch stron.


Ciasto zagniatam w rękach i formuję na wielkość grilla, przekładam na deskę podsypaną mąką. Grill elektryczny smaruję oliwą i zsuwam ciasto z deski. Grilluję z jednej strony około 10 minut. Przewracam na drugą stronę, i smaruję zgrillowaną stronę sosem pomidorowym, układam plastry mozzarelli, ser żółty, kabanosa pokrojonego na małe kawałki, plastry cebuli, pokrojone pomidorki koktajlowe, cukinię i grilluję kolejne 10-15 minut. Przed podaniem posypuję fetą, dodaję bazylię, i oliwki.


1 komentarz: